73. Verken en leer werken met tientallen educatieve online tools

Zelfgestuurde sessie waarin je uit een assortiment aan tools kiest

Inhoud

Inleiding

Het aantal tools dat voor onderwijs beschikbaar is uitproberen is een werk van lange adem. In deze sessie selecteert de lesgever een assortiment van zaken die interessant zijn in een klasomgeving.

Let op, dit is een doe-sessie, er wordt geen frontale les gegeven in de klassieke zin.

Inhoud

De lesgever biedt leerfilmpjes aan in Moovly, Prezi, Educaplay, Padlet, Symbaloo, een film maken met Powerpoint, spelletjes maken met Powerpoint, Plickers, Weebly (voor onderwijs), Smore, i3learnhub, Gynzy, Audacity, Sway, Educreations, Picmonkey en Thinglink, Touchcast, Scratch, Edpuzzle, Poplet en Youblisher.
Uit dit assortiment kies je de zaken die je zelf wil oppikken (bij aanvang worden ze even kort toegelicht) tijdens de sessie en word je in dat proces bijgestaan door de lesgever.
Je kan in deze sessie(s) focussen op één of twee tools en die grondig uitwerken zodat ze klasklaar zijn of je kan proeven van meerdere tools en elk van hen kort uitproberen. De leerfilmpjes zijn van die aard dat je de rest thuis verder kan oppikken.

Resultaat

Aan het einde van de sessie beheers je de basis van de de door jou gekozen tools voldoende om er zelf mee aan de slag te gaan en kan je in een later stadium bij problemen terugvallen op mailondersteuning van de lesgever.

Voorkennis

Verplichte kennis

Basisvaardigheden computergebruik en internet.

Meegenomen kennis

Voor geen van de tools is voorkennis noodzakelijk of wenselijk. Het kan wel interessant zijn dat je vooraf even gaat kijken naar de tools die je nog niet kent zodat je gerichter kan kiezen in de sessie zelf.

Lesmateriaal

Webbased Youtube kanaal en website. Geen geschreven syllabus!

Interessant voor

  • Iedereen
Uit:
  • Alle onderwijstypes

Thema's

  • Cloud computing en online tools
  • Digitale leermiddelen

Tijdstip

Namiddag (14u00-16u30)
Lokaal: R10
Er zijn 20 plaatsen waarvan er 16 bezet zijn.

Vorm

Workshop

Mee te brengen

Het besturingssysteem mag Windows, Mac of Linux zijn. 

Indien mogelijk, voorzie dan meer dan één browser (Firefox, Chrome, Explorer, Safari) op je toestel, zodat je indien nodig kan switchen (niet elke website werkt even goed in elke browser).

Breng een hoofdtelefoon mee.

Belangrijk!
Bij een aantal tools heb je toegang tot je mailbox nodig, tijdens de sessie. Zorg ervoor dat je je mail online kan ophalen! Bij voorkeur - maar niet noodzakelijk - gebruik je hier een schoolgerelateerd e-mailadres. Maar je mag ook een Gmail-adres aanmaken.

We raden hier sterk aan om je eigen toestel mee te brengen omdat je dat kent en het toetsenbord best kent. Dat werkt vlotter.

Voor wie geen eigen toestel kan meebrengen, zal het nodige materiaal klaarstaan. Misschien werk je dan wel per twee aan één toestel, al proberen we dat te vermijden.

Lesgever

Frank Vandewyer
Lees meer over de expertise van Frank.


Korte titel : Educatieve tools

Deze pagina werd al 2179 keer bekeken