5. Rapportering & leerlingvolgsysteem

Schoolonline: Uw totaalpakket op maat

Inhoud

Inleiding

Schoolonline is een online-softwarepakket, speciaal ontwikkeld voor basis- en secundair onderwijs. Het is een totaalpakket bestaande uit verschillende modules zoals puntenboek en rapportering, leerlingvolgsysteem, leerlingen- en personeelsadministratie, communicatie en digitale agenda, enzovoort.

Alle modules zijn beschikbaar in 2 versies, zodat ze steeds optimaal aansluiten bij de wensen en behoeften van zowel het basis (kleuter en lager) als het secundair onderwijs. Omdat wij beseffen dat niet alle scholen nood hebben aan alle modules, kunt u zelf bepalen van welke modules uw school gebruik wenst te maken. Gegevens uit andere programma’s waarmee uw school werkt, worden vlot overgedragen naar schoolonline. Deze import van gegevens gebeurt via een eenvoudige interface. Op deze manier vermijdt u dubbel werk!

Tijdens deze voorstelling zal er ruim aandacht worden besteed aan de schoolonline modules “puntenboek en rapportering” (module 1), “leerlingvolgsysteem" (module 2) en "communicatie en digitale agenda” (module 6).

Inhoud

1. Met behulp van de module puntenboek en rapportering geeft u op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier, thuis of op school, de punten in van toetsen, taken en projecten. Elke leerkracht werkt in een gepersonaliseerd puntenboek. U geeft niet alleen de punten in, u kunt die ook van vakcommentaar voorzien. Op elk ogenblik kunt u een volledig overzicht van de leerling(en), klassen en school opvragen.

 
Deze module biedt u ook de mogelijkheid om meerdere soorten rapporten per klas en per periode samen te stellen. Dit geldt voor scholen die bijvoorbeeld in het eerste semester andere criteria laten gelden dan in het tweede semester. Indien u deze module combineert met de module Communicatie en agenda, kunnen ook ouders online toegang krijgen tot de punten van zoon of dochter. De school bepaalt zelf wie toegang krijgt tot welke gegevens. 
 
Dankzij het volautomatische puntensysteem hoeft u de ingegeven punten van overhoringen en examens niet te herrekenen of op te tellen. De weging, bijvoorbeeld tussen examenresultaten en dagelijks werk, en/of kennis en vaardigheden, gebeurt automatisch. 
 
Als school kiest u zelf de instellingen en de schooleigen benamingen. De afdruk van rapporten kan op elk ogenblik en in de door u gekozen lay-out. Ook de huidige lay-out van uw rapport (en/of andere lijsten) kan in schoolonline worden geïntegreerd. Behalve het klassieke cijferrapport biedt schoolonline nog andere mogelijkheden om te rapporteren; zoals de evaluatie en (competentie)rapportering van modulaire organisatievormen bij beroepsopleidingen.
 
2. Met behulp van de module leerlingvolgsysteem kunnen directie, coördinatoren, leerkrachten en secretariaat elk op basis van hun toegewezen rechten leerlingen opvolgen, en de klas- en leerlingendossiers raadplegen en aanvullen. U kunt niet lukraak dossiers over leerlingen opzoeken; u heeft enkel toegang tot de gegevens van die leerlingen die u toekomen. 
 
U hebt ook de mogelijkheid dossiers aan te maken, specifiek voor de noden van uw school, zoals een signaleringsdossier, een zorgdossier, een observatiedossier, en dossiers voor klastitularissen en vakleerkrachten. U kunt per dossier verschillende gebruikersrechten instellen. Maak bijvoorbeeld een signaleringsdossier aan voor het noteren van de gebeurtenissen die op de speelplaats of aan de schoolpoort plaatsvonden.
 
3. De module communicatie en digitale agenda biedt een aantal mogelijkheden om de communciatie op uw school, binnen de scholengemeenschap en met ouders en leerlingen vlot en transparant te laten verlopen. Naast de traditionele communicatiefuncties (zoals online ad valvas, online discussiefora en interne mailings) biedt deze module ook de mogelijkheid om informatie uit de andere modules van schoolonline, zoals punten en attitudes, te communiceren met leerlingen en ouders. Dit kan zowel via mail als door middel van een login op het schoolonline platform.
 

Tot slot kan u in deze module uw volledige agenda beheren en die ook met anderen delen. U krijgt een mooi overzicht van afspraken, taken, lessen, reservaties,... die u in dag-, week- en maandoverzichten kan uitprinten. Informatie uit deze agenda kan woren geëxporteerd en gepubliceerd op uw publieke website..

Resultaat

  • Ken je de mogelijkheden van schoolonline en weet je hoe de verschillende (optionele) modules interageren.
  • Heb je gezien hoe schoolonline een antwoord kan bieden op jouw specifieke noden: Bv. doelenrapporten, competentierapporten, attituderapporten, in een zelf gekozen opmaak.
  • Heb je gezien hoe het leerlingvolgsysteem de werkbelasting tot een minimum kan herleiden en een vlotte opvolging van leerlingen garandeert door middel van kleurcodes en evolutiegrafieken.
  • Heb je gezien hoe je door middel van de module Communicatie bepaalde informatie uit schoolonline in real-time op een beveiligde manier beschikbaar kan stellen op uw publieke website.
  • Heb je gezien hoe schoolonline gebruikt wordt in de praktijk. Er werd getoond hoe de rapporteringsmodule en het leerlingvolgsysteem werden uitgebouwd tot de meest flexibele en volledige modules momenteel beschikbaar is op de markt.

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Sites

Schoolonline

Interessant voor

  • Iedereen
Uit:
  • Lager/Primair onderwijs groep 3-8
  • Buitengewoon lager/Speciaal primair onderwijs
  • Secundair/Voortgezet onderwijs
  • Buitengewoon secundair/Speciaal voortgezet onderwijs

Thema's

  • Partners ICTdag
  • Administratief
  • ELO
  • Cloud computing
  • Vlaamse lesgever

Tijdstip

Voormiddag (10u00-12u30)
Lokaal: 213
Er zijn 30 plaatsen waarvan er 9 bezet zijn.

Vorm

Presentatie

Lesgever

Jeroen Bekaert
Lees meer over de expertise van Jeroen.


Korte titel : Schoolonline

Deze pagina werd al 4573 keer bekeken