40. 3D-denken en 3D-ontwerpen begint met Tinkercad

3D-tekenen: lage leercurve en geschikt vanaf primair onderwijs

Inhoud

Inleiding

Yes it's true .... 3D-printen is hip en hot. Ik doe het zelf ook! Het is echt een fantastische maaktechniek en tegenwoordig voor iedereen bereikbaar! Maar de lol is er snel vanaf als je zelf niet kunt 3D tekenen. En na het downloaden van je zoveelste door een ander getekende 3D model en uitprinten daarvan, raak je al snel verveeld. Dat wordt anders als je zelf kunt 3D tekenen!!

Inhoud

Enige technische kennis van en affiniteit met digitale maaktechnieken zoals lasersnijden, CNC maar met name 3D-printen, is zonder meer een plus. Maar wil je b.v. 3D-printen projectmatig en duurzaam inzetten in de klas, dan is het kunnen 3D-tekenen een must en het hebben van een deugdelijke 3D-printer slechts een prettige bijkomstigheid.

Een idee begint bij een krabbeltje of een tekening. Daarna ga je dat idee virtueel maken in een digitale 3D-omgeving, met een 3D-tekenprogramma.

"Digital fabrication" en "Digital Design" heet dat. En het gebruik van virtuele 3D modellen kom je in vrijwel alle bedrijfstakken tegen tegenwoordig. Van productdesign tot architect, van animator tot gamedesigner. Maar ook in de engineering industry, medische wereld en de bouw.

Een virtueel 3D-model is een onmisbare schakel geworden. Mijn visie is dan ook dat 3D-tekenen en ruimtelijk kunnen denken een essentieel onderdeel is van het moderne (maak)onderwijs. En vanaf ca. 8 jaar kan je daar al mee beginnen met Tinkercad. Waarmee de basis gelegd kan worden voor ruimtelijk en virtueel denkende toekomstige generaties.

Resultaat

Resultaat

Tijdens de workshop gaan we aan de slag om jou de basisbeginselen van het 3D-tekenen bij te brengen met het programma Tinkercad. Dat geschikt is voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. De leercurve is relatief kort. En het bevordert het ruimtelijk denken. Ook gaan we je ontwerp "slicen" met Cura, een benodige tussenstap voor het 3D printen. Na deze sessie (en blijven oefenen) kan je het inzetten in de klas volgens de onderzoekend en ontwerpend leren methode. Het gebruiken voor Projecten waarbij "digital fabrication" aan de orde komt. En voor "Prototyping", zodat je ook 3D prints kunt maken.

Voorkennis

Verplichte kennis

 • Afiniteit met techniek en computers!!.
 • Basisvaardigheden computergebruik en internet.
 • Rekenkundige en geometrische basiskennis.
 • Ruimtelijk inzicht.
 • Creativiteit en tekenvaardigheid
 • Nieuwsgierig en onderzoekend.
 • Vertaalslag naar digitaal 3D model kunenn maken.

 

Meegenomen kennis

Als je Tinkercad al kent. Maar dan heeft deze workshop weinig zin voor jou!! Wel heeft het zin als je

 • "er een keer naar gekeken hebt" of
 • "bij iemand hebt meegekeken"
 • of als je denkt: "ik vind het te moeilijk".

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Sites

Instructables DIY platform

3D Hubs

Youmagine 3D model database

Thingiverse 3D model database

DrieDeeDesign

FabLabs

Ground3D het 3D prinsplatform voor NL

Make DIY platform

Tinkercad

Interessant voor

 • Iedereen
Uit:
 • Lager/Primair onderwijs groep 3-8
 • Buitengewoon lager/Speciaal primair onderwijs
 • Secundair/Voortgezet onderwijs
 • Buitengewoon secundair/Speciaal voortgezet onderwijs

Thema's

 • ICT Innovatie & Techniek
 • STEM STEAM Maakonderwijs

Tijdstip

Voormiddag (10u00-12u30)
Lokaal: R01
Er zijn 20 plaatsen waarvan er 8 bezet zijn.

Vorm

Workshop

Mee te brengen

Sorry, je MOET voor deze sessie je eigen laptop met muis en toetsenbord meebrengen. Geen tablets!! Hooguit een iPadpro met muis of vergelijkbaar. Dat vergroot de ervaring van de workshop.

ER STAAT VOOR JOU DUS GEEN COMPUTER KLAAR
(en meevolgen zonder computer staan we niet toe)!

Tinkercad is webbased, dus maak vooraf je eigen account aan. Deze kan je overal op elk device op elk moment via de webbrowser gebruiken. 

Open Tinkercad thuis online alvast een keer, en speel er even mee. Zo test u of de  "WebGL" instellingen in de browser correct zijn. Verkeerde instellingen kunnen er voor zorgen dat de tekeninterface in zwart/wit wordt weergegeven. Of erger: helemaal niet werkt. Indien dit het geval is, graag op laten lossen door uw eigen ICT-afdeling. Tijdens de workshop is er geen tijd om dat op te lossen. 

Zie ook : Supportpages van Tinkercad

Lesgever

Frank Ulijn
Lees meer over de expertise van Frank.


Korte titel : Tinkercad

Deze pagina werd al 3541 keer bekeken